Club

1. WELKOM BIJ „DE TOEKOMST“ REKEM-LANAKEN vzw.

 

U fietst graag en regelmatig: fijn toch.

U bent een sociaal mens, die graag in groep (wieler)sport beoefent: mooi toch

U heeft besloten daarom aan te sluiten bij onze club: schitterend!

We willen u met volgende tekst een idee geven over de geschiedenis, de werking en de doelstellingen van onze vereniging.

 

2. Een halve eeuw geschiedenis

 

WTC De Toekomst is ontstaan op 25 september 1965. Dit betekent dat we op het einde van dit jaar ons 50-jarig bestaan vieren!

Op 10 januari 1971 werden de twee toen bestaande clubs in Rekem gefuseerd, nl. DeToekomst en Blijf Jong. Onze club is daarmee de oudste club van het Maasland en de vierde oudste club in Limburg (na St-Truiden, Leopoldsburg en Kaulille). Op haar eerste hoogtepunt in de jaren ‘70 telde DTBJ Rekem 69 leden en werd er 123.000 km afgelegd.

Andere hoogtepunten : de organisatie van de Nationale Bijeenkomst voor Wielertoeristen in 1991, waarbij bijna 5000 fietsers (waaronder 2 ministers) naar Lanaken kwamen en de organisatie van de Koninginnerit in de Ronde van Limburg voor Liefhebbers in 1993.

In 2001 werd ons fietsend lid en clubkampioen, Edmond Broeders, uitverkozen tot sportman van het jaar in de gemeente Lanaken.

Begin 2008 veranderden we de naam van onze club terug in de oorspronkelijke benaming: “De Toekomst”.

In datzelfde jaar 2008 startten we met een nieuwe, professionele uitrusting met volledig eigen en uniek ontwerp, dankzij onze gulle sponsors. We richtten in september voor de 2de maal in de geschiedenis de Nationale Bijeenkomst in met een heel gamma aanbod aan fietsmogelijkheden voor de recreant.

In het najaar van 2009 zijn we overgegaan tot de Vlaamse Wielrijdersbond.

 

In het begin van 2014 starten we met een damesafdeling in onze club.

Anno 2015 telt onze club ca.70 fietsende en enkele niet-fietsende leden. Onze leden komen uit Rekem, Neerharen, Smeermaas, Maasmechelen, Eisden, Leut, Opgrimbie, Uikhoven, Zutendaal, Veldwezelt, Bilzen en Genk.

We nemen wekelijks deel aan mooie, toeristische routes, meestal zelf georganiseerd of door clubs van vnl. de Vlaamse Wielrijdersbond. Ook speciale ritten als de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik, de Sean Kelly Classic en de Friese Elfstedentocht kwamen in het verleden op het programma.

We organiseren zelf een aantal ritten: als koninginnestuk vond in 2013 de klassieker Rekem-Francorchamps-Rekem over 185 Km al voor de 44ste keer plaats met ruim 1300 deelnemers. Tijdens onze winterse mountainbiketocht in onze bosrijke omgeving mochten we in 2014 ruim 1500 deelnemers verwelkomen, waarbij een aantal bekende wielerprofs (Greg vanavermaet, Tom Dumoulin, Tim Wellens e.v.a.)!

 

3. Ritten

 

3.1. Het officiële seizoen loopt van einde februari tot eind oktober, maar er kan het hele jaar door gefietst worden.
3.2. In principe rijden we elke zaterdag(voormiddag) en/of zondagvoormiddag. Meestal vertrekken we om 8 uur/half 9 aan ons lokaal, café-taverne Gegri te Rekem (in voor- en najaar wat later). Op een tweede vertrekpunt (afhankelijk van de rijrichting) komen leden die niet vlakbij wonen inpikken. Vaak staan er een kortere en een langere rit op het programma; ook wordt er in principe in drie (of vier) groepen gesplitst voor de zgn. snelsten (D-ploeg > 28/h), de snelleren (C-ploeg, 26-28/h), de recreatieve (B-ploeg, 24-26/h) en de toeristische (A-ploeg, <24/h).

De damesploeg rijdt ofwel samen met de A-ploeg,  de B-ploeg, of de C-ploeg. Er zijn enkele ritten per jaar waar ze apart rijden..

 

3.3. Iedere maand ontvangt u een nieuwsflash, genoemd ‘De Toekomstvisie’ met het fietsprogramma van de volgende maand en interessante nieuwtjes over het clubleven en de leden.

 

3.4. Ritten die we rijden tijdens het weekend zijn ofwel georganiseerde kalenderritten of eigen ritten. Voorkeur krijgen de semi-klassiekers bij de Vlaamse Wielrijdersbond (VWB).  Of we rijden eigen uitgestippelde ritten. Deze ritten zijn tussen de 40 en 230 km. lang. Voor elke rit wordt een (kleine) inschrijfprijs (1 € voor eigen ritten; andere afhankelijk van de vraagprijs – meestal 2 à 4 €) gevraagd.

Verder organiseren we ieder jaar een een- of meerdaagse uitstap buiten de provincie of naar het buitenland. Zo reden we bijvoorbeeld al de Ronde van Vlaanderen, een tocht naar Grimbergen, naar Houffalize en Arcen (NL). Tevens maakten we uitstappen naar de Elzas in Frankrijk en naar het Groot Hertogdom Luxemburg en de Duitse Moezelstreek.

 

3.5. Tussendoor (in de week) kunt u ook ritten rijden en laten registreren. We hebben een twintigtal zgn. permanente ritten, waar u heen kunt rijden. Ook kunt u niet op het fietsprogramma georganiseerde tochten rijden, die toch meetellen voor het clubkampioenschap.

 

3.6. Ook mountainbiketochten kunnen gereden worden. Vooral in de winterperiode wordt een (beperkt) clubprogramma aangeboden.

 

4. Wat wordt van mij verwacht?

 

4.1. Fietsen natuurlijk.

U moet zelfs geen dure wielrennersuitrusting kopen : aan een zeer scherpe prijs kunt u clubuitrusting kopen, wat u wenst (minimaal 2 stuks, bij voorkeur vier: een koerstrui met korte mouwen, een korte broek, en een thermisch wintervest met lange winterbroek is de standaarduitrusting. Verdere uitrustingsstukken zoals driekwartbroek, handschoenen enz. kunnen ook via de club besteld worden. Onze kledijsponsors (vanaf 2015) zijn: Assign en Baillien/To Be.

 

4.2. De hamvraag bij dit alles is natuurlijk : wat gaat me dit kosten ?

Als club vragen wij eenmalig € 50 aansluitingsgeld. Verder betaalt u de kledij die u wenst (aan de gunstvoorwaarden die de club u aanbiedt), maar... door veel te fietsen, kunt u dat geld terug krijgen... lees verder...(4.5.)

 

4.3. Vanuit de VWB dient u zich dan wel een vergunning aan te schaffen. De Wielerbond biedt een vergunning aan voor €30 : inbegrepen zijn de vergunning VWB en een beperkte verzekering B.A., rechts­bijstand én een persoonlijke ongevallenverzekering op de fiets voor 24h op 24. Ook een interessant wielertijdschrift en een jaarkalender ontvangt u. Via het ziekenfonds kunt u dit geld overigens recupereren.
4.4. Ook vragen we soms hulp bij bepaalde organisaties. Dankzij die organisaties kunnen wij financieel het hoofd boven water houden, en daarom is hulp van de leden al eens gewenst. Zowel bij grote fietsorganisaties als onze klassieker Rekem-Francorchamps-Rekem, als onze MTB-tocht hebben we hulp van leden nodig. Ook bij andere activiteiten stellen we hulp van leden erg op prijs.

Ook zal de club (aan de hand van de behaalde winst bij een organisatie) bepalen of het mogelijk is een bijkomend feestelijk gebeuren (bijv. barbecue) te organiseren, gratis voor alle medewerkers.
4.5. Via een duidelijk beloningssysteem kunt u uw geïnvesteerd geld (kosten kledij) terugverdienen. Voor elke geregistreerde rit die u rijdt, ontvangt u op het einde van het seizoen 1 euro terug. Hulp op de dag van een grote organisatie telt voor 10 euro; hulp bij andere organisaties of tevoren/erna telt voor 5 €. Zo kunt u tot maximaal 50 euro per jaar terugverdienen (van de kosten van de kledij): dan hebt u bijv. 30 ritten gereden en 2 keer geholpen bij onze grote evenementen.
4.6. Het principe bij onze club is: als u voldoende fietst/helpt, rijdt u (quasi) gratis rond in de clubuitrusting. Ook de winsten, behaald bij organisaties, worden, na aftrek van de kosten, integraal verdeeld onder de medewerkers.

 

5. Nieuwe leden: tot augustus 2015 mogelijk lidmaatschap-op-proef.

5.1. Voor het seizoen 2015 hebben we – vanwege de hoge aanmeldingen het laatste jaar – voorzien in een lidmaatschap-op-proef.

Voor € 50 kunt u een half jaar meefietsen met onze club op proef.

Hierbij inbegrepen is de €30 verzekering via de Wielerbond (VWB) (zie 4.3.) Voor de resterende €20 kunt u genieten van alle clubvoordelen die we bieden: fietsprogramma, extra kortingen, tractaties, extra activiteiten voor clubleden enz. U kunt ook fietsen voor de kortingen op clubkledij (dit op voorwaarde dat u na de proefperiode lid wordt). In augustus beslist u – geheel vrijblijvend – of u (definitief) lid wordt: dan wordt er ook wieleruitrusting voor u besteld.

 

6. Clubkampioenschap

 

6.1. Zoals ieder goede club vieren we aan het einde van ons seizoen ook een clubkampioen.

Bij ons is de kampioen diegene die het meeste aantal kilometers rijdt (ook in de week: daarom kunt u best uw ritten laten registreren) en tegelijk ook het best ons (weekend)programma (het zogenaamde sterrenklassement) volgt. De tussenstand van dit sterrenklassement krijg je ook op onze De Toekomstvisie meegedeeld.

 

6.2. Clubkampioen is degene die de combinatie is van iemand die in het weekend veel met de club mee fietst en degene die ook op andere (week)dagen veel fietst.

Wie uiteindelijk Clubkampioen geworden is , dat wordt op ons jaarlijks ledenfeest in januari bekendgemaakt.

 

 

7. Doelstellingen

 

7.1. De voornaamste doelstelling van onze club is natuurlijk zoveel mogelijk kilometers fietsen. Dit zijn we ook verplicht aan onze sponsors die met hun bijdrage ervoor zorgen dat we met een fantastische en exclusieve uitrusting kunnen rondrijden.

 

7.2. Eenieder fietst naargelang zijn conditie en mogelijkheden. We stimuleren onze leden om zoveel mogelijk in clubverband te fietsen en ons programma zo goed mogelijk te volgen. In het weekend dient iedereen de clubkleding te dragen. Bij het fietsen leggen we er de nadruk op dat iedereen het tempo kan volgen. Niemand wordt achtergelaten of gelost, en bij pech kan je rekenen op ‚professionele’ hulp van de andere leden ! Ook stimuleren we positief, (verkeers- en milieu)vriendelijk, sociaal en veilig gedrag, zowel onderweg als bij de stops.

Fietsen in groep is zoveel aangenamer en plezanter dan fietsen in je dooie eentje. En vergeet natuurlijk de „après-fiets“ niet !!

 

8. Nuttige informatie

 

Waar, bij wie kun je met je vragen terecht? : een overzichtje.

 

*) Voor algemene informatie over de gang van zaken, of over eigen organisaties, kun je altijd terecht bij de voorzitter, Firmin Borghoms (tel.089/715251).

 

*) Voor het hele administratieve werk is onze secretaris Guy Borghoms (tel. 089/718945) verantwoordelijk. Hij zorgt ook voor de maandelijkse De Toekomstvisie en houdt zo iedereen op de hoogte over de activiteiten van de club.

 

*) Voor het financiële aspect staat Jean Bielen (jean.dtr@telenet.be) garant. Het rekeningnummer van de club is BE04235-0361732-31.

 

*) Natuurlijk kan je ook bij de andere leden van het bestuur terecht met al je vragen en/of opmerkingen. Als je een probleem of een vraag hebt, aarzel dan niet ons daarover aan te spreken. We staan open voor kritiek en alles is bespreekbaar. Daarom hebben we trouwens 3 maal per jaar een algemene ledenvergadering waar iedereen met zijn of haar opmerkingen terecht kan.

 

*) Een volledige ledenlijst, met andere nuttige informatie over het reilen en zeilen in de club vind je in het laatste jaarboek: hou het daarom bij. Dit wordt aan de leden uitgereikt op het jaarlijks clubfeest, in januari.

 

*) U kunt ook onze website bezoeken. Het adres is www.detoekomstrekem.be

en u kunt ons altijd mailen op dtbj@yucom.be; dan komt u bij de secretaris terecht.

 

Het is een heel pak informatie wat je nu te verwerken krijgt, maar je zal zien dat het allemaal op wieltjes zal lopen.

We wensen je in ieder geval veel plezier en vooral veel fietsgenot binnen onze club.

 

Tot ziens op de fiets !

 

Het bestuur van WTC De Toekomst, Rekem-Lanaken vzw.