Huldiging Firmin door gemeente Lanaken

Firmin werd voorzitter van De Toekomst Rekem op 10 januari 1971 en gaf de voorzittershamer door op de jubileumavond van het 50-jarig bestaan van de club, 20 februari 2016. Hij was daarmee de langst in functie zijnde voorzitter van een wielertoeristenclub in Limburg. In ruim 45 jaar voorzitterschap heeft hij de club in het algemeen en het wielertoerisme in Lanaken in het bijzonder op de kaart gezet. De vele hoogtepunten in de 50-jarige rijke geschiedenis van De Toekomst dragen zijn stempel. We denken daarbij aan de bijna 5.000 wielertoeristen die in Lanaken fietsten bij de Nationale Bijeenkomst in 1991; in 2008 waren dat er 3.200. Organisatorisch was hij een voorloper met inrichtingen van zesdaagsen op rollen in de jaren ’70, de wielerklassieker Rekem-Francorchamps-Rekem (dit jaar al voor 47ste keer met meer dan 1200 deelnemers), het inrichten gedurende ruim 10 jaar van een fietsvierdaagse voor recreanten, een jaarlijkse mountainbiketocht met ruim 1500 deelnemers en profs als Tom Boonen, Greg van Avermaet en Tom Dumoulin. Zelf nam hij ook het voortouw in het fietsen met als toppers bijv. de rit Kessenich De Panne over 265 km; de beklimming van de Mont Ventoux (toen er nog niemand over sprak); in de jaren ’70 werd de club driemaal na elkaar Belgisch kampioen bij de diagonalen (lange ritten). hij kent zowat alle kleine wegen in Limburg en daarbuiten. In al die jaren fietste hij zelf – ondanks zijn drukke baan vroeger – meer dan 200.000 km. Firmin is door zijn blijvende inzet, gedrevenheid, welbespraaktheid en creativiteit in het Limburgs wielertoeristenlandschap een bekend figuur, en zelfs tot bij de federale voorzitter van de Wielerbond. Ook in onze gemeente linkt iedereen hem met fietsen: hij was ook 25 jaar ondervoorzitter van de Sportraad en voorzitter van de mobiele sectie.

 

Firmin wilde op een hoogtepunt stoppen en dat is zeker gelukt: hij heeft de club naar de top in Limburg gebracht, enerzijds op het gebied van het fietsen, met vier teams in het weekend en zelfs een damesteam, die samen ‘officieel’ 250.000 km per jaar fietsen. Hij laat een jong, gedreven en ervaren bestuur achter; bloeiende wielerorganisaties met jaarlijks zo’n 3000 fietsende deelnemers uit heel het land, maar ook uit Nederland en Duitsland. Hij heeft de club mede gevormd tot een hechte en fijne groep, waar iedereen hem nog waardeert als ‘de veurzitter’!

Hij blijft echter fietsen, en helpt nog veel achter de schermen mee, zolang hij nog kan, vanaf 20 februari 2016 is dat als ere-voorzitter.