12de EUREGIO MTB Classic 2018

12de  Euregio Mountainbike CLASSIC in Maasmechelen. (FR, DE)   

Op zaterdag 17 november 2018 wordt de 12de editie van de Euregio MTB Classic gereden met het Gemeentelijk Sportpark in Eisden-Maasmechelen als epicentrum.  Mountainbikeclub De Toekomst uit Rekem tekende weer een schitterend en uitdagend parcours uit in de Maaslandse natuur.

 

     Speciaal  in 2018:  

 • exclusieve toegang tot het befaamde natuurgebied CONNECTERRA (het enige MTB-event dat hier passeert!!!)          *** zie onder ‘Exclusief’
 • mogelijkheid tot beklimming van MIJNTERRILL 3!
 • exclusieve toegang tot het Mechels Bos (ook hier geldt: slechts 2 keer per jaar toegankelijk, waaronder tijdens onze tocht)

 

 Promotie Connecterra tijdens Euregio MTB Classic.

Op 17 november, tijdens het MTB-event zullen in het inschrijvingslokaal, vouchers te koop zijn voor een jaarabonnement ‘Wandelen in Connecterra’ tot einde 2019 voor de promoprijs van 5€ ipv 7€. Connecterra is 7 dagen op 7 open.

 

 

  De organiserende club:

MTB Rekem is de dochter van WTC De Toekomst vzw uit Rekem-Lanaken.  Samen met het Bemong Cycling Team uit Maasmechelen nemen deze clubs de organisatie voor hun rekening onder de vlag van Fiets-Promo/Golazo.

Dit jaar organiseerde de WTC-club zijn grote semiklassieker op de weg, al voor de  49ste keer: Rekem-Francorchamps-Rekem.

En nu in de wintermaanden, staat diezelfde club present met haar jaarlijkse MTB–tocht en alhoewel de Euregio MTB classic pas aan zijn 12de editie toe is, wordt de tocht reeds georganiseerd vanaf 1999.  De eerste 10 edities werden gereden met start en aankomst in het Rijkspsychiatrisch Centrum in Rekem, waar de club steeds een welgekome gast was.

 

 

De edities 2007 → 2017:

De vorige edities van de Euregio MTB Classic waren telkens een schot in de roos.  Ondanks het niet altijd ideale weer namen de laatste 8 jaar telkens meer dan 1000 mountainbikers de start - met vorig jaar het record van 1764 - waaronder een geweldige  reeks van vedetten met op kop de profrenners (sommigen ondertussen ex-) Greg Van Avermaet, Tom Dumoulin, Tom Boonen, Tim Wellens, Dylan Teuns, Jan Bakelants, Johan Vansummeren, Maarten Wijnants, Bram Tankink, Laurens ten Dam, Wilco Kelderman en vele andere Nederlandse en Belgische profs.

Traditiegetrouw integreren zij de tocht in  hun trainingsprogramma.  Even traditioneel is dit een unieke gelegenheid voor MTB – hobbyisten om in het wiel van hun idolen te rijden en … te sterven.  Dit vormt telkens een uniek schouwspel:  de sliert MTB – hobbyisten, die zich vastbijten in de wielen van de profs om dit enkel te lossen als de adem op is of de krampen niet meer te harden zijn.

En dat de vedetten van de fiets nog benaderbaar zijn, bewijzen zij door ook de cafetaria te bezoeken, waarbij zij sympathiek en toegankelijk blijken te zijn.

Het aantal deelnemers de voorbije jaren bewijst dat dit evenement zeer in trek is:

2010: 1.114 deelnemers

2011: 1.331 deelnemers

2012: 1.186 deelnemers

2013: 1.398 deelnemers

2014: 1.558 deelnemers

2015: 1.224 deelnemers

2016: 1.750 deelnemers

2017: 1.764 deelnemers

 

 

Het parcours:

Het parcours omvat 4 lussen van respectievelijk 24, 34, 44 en 55 km.  De korte afstanden situeren zich in de prachtige, glooiende natuur van het Nationaal Park Kempen en Maasland: de Maasmechelse bossen met hun adembenemende vergezichten, waarbij toch hellingen als de Meisberg en de Litzberg voor de nodige uitdaging zullen zorgen.  Ook de nu al legendarische passages van de kikbeekbron, of de twee eiken en de Litzberg vormen een schitterend decor voor een avontuurlijke tocht.

 

 

Exclusief:

*** Het natuurgebied Connecterra is in de regel exclusief toegankelijk voor wandelaars.  Onze MTB-Euregio Classic vormt een unieke uitzondering op deze regel: de entreeprijs voor Connecterra is inbegrepen in het inschrijvingsgeld.  De werkzaamheden voor een nieuw toeristisch verblijfspark blijken slechts een kleine hinderpaal. 

De downhill-site en ... weer één MIJNTERRILL mogen beklommen worden: niet alleen is dit sportief aantrekkelijk, maar op de top kun je genieten van het mooiste uitzicht van heel Limburg!!!

Het befaamde Mechels Bos wordt nog exclusief voor twee MTB-organisaties toegankelijk gesteld.  Eén daarvan is onze MTB Classic.

 

Vermeldenswaard is bovendien dat deze stukjes natuur exclusief voor deze organisatie toegankelijk gemaakt worden (ze zijn alle privé-terrein!).  Hier mogen anders nooit mountainbikers rijden: dus een unieke gelegenheid.

 

 

 

 

Waarschuwing 

Omdat zovele stukken van het parcours exclusief voor ons evenement beschikbaar gesteld zijn én enkel op deze dag, willen wij de deelnemers ervoor waarschuwen dat het gebruik van stukken traject op andere momenten in het jaar verboden is en tot boetes kan leiden!  (Sommige domeinen worden zelfs afgesloten voor publiek als gevolg van ongeoorloofde toegang).

Enkel ingeschreven deelnemers mogen toegelaten worden tot deze privé-domeinen.

 

 

En bovendien…

Waarom zou je – omdat de vertrekplaats op een boogscheut van Maasmechelen Village ligt – niet dit actief sportief hoogtepunt combineren met een bezoek aan het attractieve Outlet-center of Decathlon Maasmechelen (je auto staat daar waarschijnlijk geparkeerd)?

Een heel gamma aan drank, hotdogs en gezellige standjes met fiets - gerelateerde producten en een rijkelijke (gratis) tombola, dit allemaal in het cafetaria van het Sportpark,  zullen ook zorgen voor een mooie afsluiter.

 

 

Praktische info:

 • 12de Euregio MTB classic
 • Zaterdag 17 november 2018
 • Adres: Gemeentelijk Sportstadion, Kolenmijn Limburg Maaslaan 2, 3630 Maasmechelen
 • Afstanden: 24 km – 34 km – 44 km – 55 km
 • Een organisatie van MTB De Toekomst Rekem ism WTC De Toekomst Rekem-Lanaken vzw, Bemong Cycling Team, Fiets-promo, VWB.
 • Start tussen 08u30 en 14u00
 • Prijs inschrijving: 5 € (leden VWB/WBV, kaarthouders Fietspromo:4 € - kinderen onder 15 jaar: gratis).

De troeven van de organisatie:

 • Een van de mooiste parcours op MTB-vlak
 • Goede afpijling
 • Verkeersremmende maatregelen aan oversteekplaatsen en gevaar aanduidende signalisatie
 • Comfortabele douches voor dames en heren
 • Dubbele Bike-wash
 • Grote autoparkings
 • Fotografie verzorgd door Connie Sinteur  
 • Beveiligde fietsparkings
 • Materiaalpost bij de bevoorrading
 • Grote gratis tombola met tientallen prijzen
 • Unieke toegang tot bepaalde privé-terreinen met uitdagende parcours
 • Drank en hotdogs aan democratische prijzen
 • Reisweg: Via autosnelweg E314, afrit Maasmechelen – Lanaken naar Rijksweg N78.  Volg de pijlen van “Leisure Valley” en/of “Decathlon” (en de speciaal geplaatste geel-fluorescerende pijlen).  Het stadion ligt naast Decathlon Maasmechelen.