48ste Rekem-Francorchamps-Rekem

 

De oudste semi-klassieker

 48-ste REKEM-FRANCORCHAMPS-REKEM

Op zaterdag 17 juni  2017 organiseert KWTC de Toekomst Rekem vzw haar 48-ste REKEM-FRANCORCHAMPS-REKEM. Deze editie vindt plaats vanuit de Kantine van AA Rekem in Rekem-Lanaken. Onze rit is de langst bestaande rit van grote afstand in Limburg.Er worden in totaal 5 afstanden aangeboden : de vermelde afstanden (en tussen haakjes de werkelijke afstanden na voorlopige goedkeuring door de provincie Luik)
- 70 (71 km) : Rekem – Hermalle-sous-Argenteau - Rekem (inschrijven tussen 7u en 11u)
- 105 km (108 km): Rekem – Fexhe-le-haut-Clocher - Rekem (inschrijven tussen 7u en 11u)
- 155 km (156 of 158km) : Rekem – Banneux - Rekem (inschrijven tussen 7u en 10 u)
- 185 km (180* km): Rekem - Francorchamps - Rekem (inschrijven tussen 7u en 9 u)- 210 km (204,6* km): Rekem-Francorchamps-Rekem (inschrijven tussen 7u en 9u)

Indien Theux alsnog de toelating geeft, komt er 4,3 km bij.

Toelating in de provincie Luik wordt steeds moeilijker. Dit jaar laten de gemeentes Blegny – Herve, Thimister-Clermont, Verviers, Spa en Jalhay geen enkele passage toe. Dit zorgde voor een probleem: ofwel gaan we nog dichter bij Luik (in verstedelijkt gebied), ofwel kiezen we voor een rustiger, maar langere aanloop. Als echte wielertoeristen kozen we voor de laatste optie. Daarom is m.n. de populaire route naar Banneux 20 km langer geworden, wel langs rustiger wegen en met een minder zware eerste helft.

Door een triatlonorganisatie hebben we in extremis de laatste 15 km van alle afstanden moeten aanpassen. Er zijn hier en daar wat gaten in de weg en er zijn enkele gevaarlijke oversteekplaatsen. We plaatsen daar waarschuwingsborden en door de politiediensten worden aan die oversteekplaatsen signaalborden voor de automobilisten geplaatst. Onze excuses voor dit ongemak.

Onze organisatie is gekend omwille van zijn mooi, exclusief en uitdagend parcours: dat hebben we met onze keuze zeker willen behouden. (meer info in de rubrieken parcours).
Dit zijn de kernkenmerken van onze organisatie.

 • Voldoende parkeergelegenheid
 • Ruime, gezellige zaal
 • Goede wegwijzers om je naar de vertrekplaats te leiden (VWB-pijlen)
 • omkleed- en douchemogelijkheden in voorbehouden doucheruimtes voor dames en heren.
 • een bewaakte fietsenparking
 • Vlotte inschrijvingen aan de inschrijvingstafels.
 • Je ontvangt bij inschrijving alle informatie over de omlopen, veiligheid en voorschriften
 • Je krijgt een persoonlijk rugnummer (bewijs van toelating en inschrijving, en verplicht in de provincie Luik): wie dit niet opspeldt, wordt niet als deelnemer beschouwd!
 • De bevoorradingen zijn zeer uitgebreid (zie verder)
 • In elke bevoorradingspost is een (gediplomeerde) dokter of verpleger aanwezig met EHBO-voorzieningen.
 • GRATIS consumptie voor alle deelnemende dames.
 • De omlopen worden met veel zorg uitgepijld. Er wordt weer gebruikt gemaakt van onze duidelijke ROZE pijlen op witte achtergrond.
 • Op de dag van de organisatie zijn alle risicopunten aangeduid met gevaarborden.
 • Op het parcours is tevens alle info over de hellingen aangebracht.
 • Op de gevaarlijkste plaatsen zijn SEINGEVERS geplaatst.
 • ZOVEEL SERVICE en AANBOD (ruimere bevoorradingen dan de grotere/duurdere organisaties!!!) VOOR ZO WEINIG GELD (slechts 4 of 6 euro inschrijving) !

 

Startplaats / Inschrijvingen

Start en aankomst zijn voorzien aan de Kantine AA Rekem, Heidestraat 43 te  3621 Rekem-Lanaken. De route naar de startplaats zal aangegeven worden met de bekende gele VWB- borden.Inschrijven kan enkel in de zaal. Voorinschrijvingen worden niet gedaan.Gescheiden inschrijving voor vergunning- en niet-vergunninghouders. Vergunninghouders zijn leden van de  VWB, WBV en ook NTFU-leden.

Volgende inschrijvingsbedragen zijn voorzien (tarieven VWB semiklassiekers):

 • voor alle afstanden:  € 4 (Niet vergunninghouders: € 6)

 

Bevoorradingen

 • 70 km (71 km):
  Bevoorrading te Hermalle-sous-Argenteau (36 km) : 1 bevoorrading met energiedrank /water, wafels, peperkoek, cake, Muesli repen, droge koeken, sinaasappels, bananen
 • 105 km (107 km):
  Bevoorrading te Fexhe-le-Haut-Clocher (44,5 km) en Hermalle-sous-Argenteau (73 km)
  2 bevoorradingen met energiedrank /water, wafels, peperkoek, cake, Muesli repen, droge koeken, sinaasappels, bananen
 • 155 km (156 of 158 km)
  Bevoorradingen te Fexhe-le-Haut-Clocher (44,5 km), Banneux (91 km) en Hermalle-sous-Argenteau (123 km): 3 bevoorradingen met energiedrank / water, wafels, peperkoek, cake, Muesli repen, droge koeken, sinaasappels, bananen
 • 185 (180 km) en 210 km (206 km) :
  Bevoorradingen te Fexhe-le-Haut-Clocher (44,5 km), 2x Banneux (91 km en 113/137 km) en Hermalle-sous-Argenteau (145/171 km).
  4 bevoorradingen met energiedrank/water, wafels, peperkoek, cake, Muesli repen, droge koeken, sinaasappels, bananen.

Aan elke bevoorradingspost heb je de mogelijkheid je drinkbus te vullen met drinkwater.

 

71 km Rekem – Hermalle-sous-Argenteau – Rekem, 450 hm

Het traject van de 65 km is voor iedereen haalbaar en gaat naar Hermalle aan de Maas. Het vernieuwd parcours loopt via dorpen als Kanne en Zichen-Zussen-Bolder naar Wonck en de Houtain. Elke wielertoerist moet dit glooiende landschap op eigen tempo aankunnen.  Voor de geoefende wielertoerist mag de afstand en de moeilijkheidsgraad al helemaal geen probleem vormen. Het totaal te overwinnen hoogteverschil bedraagt ca.450 meter. Er zijn twee hellingen (zie verder).
Download gpx-File (let op! de dag zelf wordt het parcours nog gecontroleerd, het effectieve parcours kan dus afwijken van deze gpx-file)

 

107km Rekem – Fexhe-le-Haut-Clocher – Rekem, 680 hm

Het traject van de 105 km kan je licht heuvelachtig noemen. Met zijn ca.680 hoogtemeters zijn deze zijn mooi verdeeld over het parcours en over niet al te steile hellingen. Het parcours is een stuk lichter dan vorig jaar de 95 km. De getrainde wielertoerist moet hier geen moeite mee hebben. In totaal moeten eigenlijk maar twee hellingen met naam worden overwonnen. De mooie lichtglooiende wegen ten zuiden van Tongeren in het open landschap van Hesbaye (Waalse Haspengouw) geven een rust aan de fietser. Na 44,5 km wacht U een uitgebreide bevoorrading met alle comfort in Fexhe-le-haut-Clocher. Van daaruit gaat het naar het Oosten over het plateau door (meestal) dunbevolkte dorpen: let hier wel op het soms erg ‘Waalse’ wegdek! Na de 2de bevoorrading wacht nog 1 (officiële) helling met een pittige uitloper in Eben-Emael.Bij terugkomst wacht u de gezelligheid aan de aankomstplaats (met barbecue).

 

Download gpx-file (let op! de dag zelf wordt het parcours nog gecontroleerd, het effectieve parcours kan dus afwijken van deze gpx-file)

 

156 of 158 km Rekem – Banneux – Rekem, 1375 of 1475 hm

De 155 km is wat betreft het aantal deelnemers onze populairste afstand.Op 20 mei verkenden we met een aantal clubleden de rit: “de mooiste Rekem-Banneux-Rekem van de laatste vijf jaar” was het unanieme oordeel, “maar niet gemakkelijk”.
Deze tocht is zwaar te noemen, wel met een duidelijk minder zware aanloop dan vorige jaren de 135 km. Maar toch kan iedereen zich uitleven, want de meeste hellingen situeren zich in de tweede helft van de rit.De aanloop is redelijk rustig en tamelijk vlak, langs mooie dorpen richting Haspengouws plateau ten zuiden van Tongeren. U passeert het kleinste dorp van België (Herstappe); als u in die buurt dorpen passeert, zijn dat meestal hele kleine kernen. Na 44,5 km wacht u een uitgebreide bevoorrading in Fexhe-le-Haut-Clocher. Vandaaruit gaat het verder naar het zuiden en wordt de weg wat glooiender, zonder van echte hellingen te spreken. Na een lange afdaling naar de Maas (net niet halverwege), begint het echte werk: hellingen met naam. In de Condroz kan iedere fietser zich meten. Naadloos gaat het over in de Ardennen naar het bekende bedevaartsoord Banneux, waar een 2de bevoorrading wacht.

Vanaf hier gaat het nog even op en af en volgen nog een drietal hellingen, met als laatste kort voor de 3de bevoorrading de steile Vielle Voie in Cheratte (tot 18% - hij kan ook omzeild worden! – vandaar de keuze ook in afstand; zonder de helling is het 2 km korter). Na de laatste bevoorrading volgt nog 1 helling met naam.  In deze mooie en uitdagende rit zitten in totaal 5 (officiële) hellingen met een toch een totaal van 1470 hoogtemeters.

 

Download gpx-file (let op! de dag zelf wordt het parcours nog gecontroleerd, het effectieve parcours kan dus afwijken van deze gpx-file)

 

180/206 km* Rekem – Francorchamps – Rekem: met o.a. CÔTE DE LA REDOUTE  en CÔTE de Chambralles…*, 1900, resp. 2300 hm

Dit is de parel van onze semi-klassieker. Dit jaar hebben we wel weer de mogelijkheid om een super lange tocht van 210 km aan te bieden.Beide afstanden (185 en 210 km) zijn zeer zwaar en bedoeld voor de goed getrainde wielertoerist. Niet alleen vanwege de afstand maar ook vanwege het geaccidenteerd parcours. In totaal moeten 8 hellingen (met naam) worden overwonnen met een totaal van 1850/2300 hoogtemeters. Ook zijn er nog verscheidene hellingen ‘zonder naam’ bij. De hellingen zijn zeer gevarieerd van steil (tot 20%) tot minder steil en kort tot lang (4,3km). Maar niet alleen de hellingen maken deze rit tot een uitdaging, ook de stukken ertussen zijn alles behalve vlak.De route naar Banneux zit er volledig in: voor de rest is het een kleine lus (voor de 185 km, met o.a. de Côte de la Redoute en de Côte du Cornémont) of een lange lus (voor de 210 km, met o.a. de Côte de la Redoute en de Côte de Chambralles, beide met een maximum van (bijna) 20%!). Met erna nog de côte de Fraiture en een ‘ongeregistreerde’ helling is dat een pittige lus, waar iedereen die eens zwaar wil trainen zich naar hartelust kan uitleven!

U komt een 2de keer bij de bevoorrading in Banneux, waarna u op de terugweg de route van de 155km volgt.

*Pas de dinsdag van de laatste week weten we zeker of we alsnog door de gemeente Theux mogen rijden. In het positieve geval komt bij de aangegeven kms er 4,6 bij.

 

Officiële hellingen en hoogteprofiel

155/185/210 36 Tournants gem. 5,2% - max.7 % 3,1 km
155/185/210 Côte de Fays gem. 5,7%–max. 15 % 2,4 km
155/185/210 Côte de Banneux gem. 4,1% - max. 7% 1,5 km
185/210 Côte de la Redoute gem. 9,8% - max. 20% 1,6 km
185 Côte de Cornémont gem. 3,8% - max. 9% 2,6 km
210 Côte de Chambralles gem. 9,5% - max. 20% 1,5 km
210 Côte de Fraiture gem. 6%   - max. 11% 2,4 km
185/210 Côte de Banneux gem. 4,1% - max. 7% 1,5 km
155/185/210 Cheratte: La Vieille Voie gem. 7,8% - max. 18% 1,2 km
65/105/155/185/210 Côte du Mont St.Pierre gem. 4,1 % - max. 6%  1,2 km

 

Hoofdsponsors en evenementensponsors

Assign

Baillien- To Be

Het Belang van Limburg

 

Ondersteunende partijen

Vlaamse Wielrijdersbond

Gemeente Lanaken

Provincie Luik