49ste Rekem – Francorchamps – Rekem

Laatste update van deze pagina: 13/06/2018

49-ste REKEM-FRANCORCHAMPS-REKEM

Rekem-Francorchamps-Rekem is de oudste semiklassieker op de kalender van de Vlaamse Wielrijdersbond. Sinds 1971 wordt deze onafgebroken elk jaar georganiseerd.

Stip alvast zaterdag 16 juni aan! U wordt vanaf 7 uur aan de inschrijving verwacht.

Gemiddeld namen de laatste 10 jaar meer dan 1000 deelnemers deel. Er zijn afstanden van 65 tot 205 km. Het is een van de weinige (goedkope) rittenorganisaties die de Luikse Ardennen als parcours aandoen.

De meest populaire afstand is de rit naar het bedevaartsoord Banneux, die dit jaar 132 km lang is en 1314 hoogtemeters telt.

- 65 km: Rekem - Hermalle - Rekem (inschrijven tussen 7u en 11u)
- 80 km: Rekem - Housse - Rekem (inschrijven tussen 7u en 11u)
- 96 km : Rekem – Queue-du-Bois - Rekem (inschrijven tussen 7u en 11u)
- 135 km: Rekem-Banneux-Rekem: (inschrijven tussen 7u en 11u)
- 186/205 km: Rekem - Francorchamps - Rekem (inschrijven tussen 7u en 9u)

65 km Rekem – Hermalle-sous-Argenteau – Rekem (o.v.)

Hier kan je de GPX-File van de 65 km downloaden.

Het traject van de 65 km is voor iedereen haalbaar en gaat naar Hermalle aan de Maas. Het vernieuwd parcours loopt via dorpen als Zichen-Zussen-Bolder en Bassenge over de Slingerberg in Kanne. Elke wielertoerist moet dit licht glooiende landschap aankunnen.  Voor de geoefende wielertoerist mag de afstand en de moeilijkheidsgraad al helemaal geen probleem vormen. Het totaal te overwinnen hoogteverschil bedraagt ca.300 meter. Er zijn twee hellingen.

80 km Rekem – Housse – Rekem (o.v.)

Hier kan je de GPX-File van de 80 km downloaden.

De totaal nieuwe afstand loopt tot aan de bevoorrading in Hermalle (35 km) over hetzelfde traject als de 65 km. Na de bevoorrading beklim je de Côte de Richelle, een van de 10 mooiste hellingen van België. In Housse krijg je nog een spectaculaire doorsteek en begin je daarna aan de afdaling. Op de terugweg kun je kiezen voor de vlakke versie of de hellingen Mont-Saint-Pierre en de Muizenberg. Zo telt de route 594 hoogtemeters.


95km Rekem – Queue-du-Bois – Rekem (o.v.)

Hier kan je de GPX-File van de 95 km downloaden.

Het traject van de 95 km kan je tamelijk heuvelachtig en matig zwaar noemen. Het is totaal anders dan de 105 km vorig jaar, die over stukken vervelende betonwegen liep: nu is het veel mooier en aangenamer fietsen! ca.830 hoogtemeters zijn te overwinnen maar deze zijn mooi verdeeld over het parcours en over niet al te steile hellingen. De getrainde wielertoerist moet hier geen moeite mee hebben. In totaal moeten 5 hellingen worden overwonnen. Het mooiste (maar ook zwaarste stuk) situeert zich na de eerste bevoorrading. Eerst de côte de la Richelle en meteen daarna een volgende helling in Dalhem. Ook mooi is het panorama tussen Fléron en Queue-du-Bois. Na een kleine 50 km wacht U een tweede uitgebreide bevoorrading met alle comfort in Queue-du-Bois. Na de bevoorrading wachten nog 2 hellingen met als afsluiter de Muizenberg in Kanne.

 

135 km Rekem – Banneux – Rekem: met côte des FORGES. Misschien wel de mooiste helling van België zit er ook nog in: COTE DE LA CASMATRIE. Plus een lichter alternatief voor de 18% helling van vroeger. (o.v.)

Hier kan u de GPX-File van de 135 km downloaden.

De 135 km is wat betreft het aantal deelnemers onze populairste afstand.
Deze tocht is zwaar te noemen. U krijgt al na de eerste opwarming een bevoorrading (32 km). Dan rijdt U over verschillende hellingen (mooi stuk in Evegnée) naar het bedevaartsplaatsje Banneux. In Banneux is de 2de bevoorrading (na 63 km). Maar voordat U van de bevoorrading kunt genieten moet U eerst de mooie Côte de Trasenster N overwinnen. Na ruim 5 jaar staat die weer gepland. Dit is een van de mooiste en langste beklimmingen met een lengte van 4 km en maximaal stijgingspercentage van 10%. U zult genieten van het prachtige uitzicht op de flanken van deze helling. Na de bevoorrading in Banneux worden de deelnemers van de 135 en de 185/205 km van elkaar gescheiden. Dan volgt het zwaarste stuk met drie hellingen tot de volgende bevoorrading: de côte des Forges (met op de top het standbeeld van Stan Ockers),  de enig mooie côte de la Casmatrie (top 10 mooiste hellingen van België!); de 3de is de côte de Bellaire, toch pieken tot 13%: op de top is de 3de bevoorrading in Queue-du-Bois zeer welkom. Vanaf hier gaat het nog even op en af en volgen nog een tweetal hellingen.  In deze mooie uitdagende rit zitten in totaal 8 (officiële) hellingen met een totaal van 1320 hoogtemeters.

 

185/205 km Rekem – Francorchamps – Rekem: met o.a. CÔTE DE LA REDOUTE  en CÔTE DU ROSIER… (o.v.)

Hier kan u de GPX-File van de 185 km downloaden.

Dit is de parel van onze dagorganisatie. De 185 km is zeer zwaar en bedoeld voor de goed getrainde wielertoerist. Niet alleen vanwege de afstand maar ook vanwege het geaccidenteerd parcours. In totaal moeten 13 hellingen (met naam) worden overwonnen met een totaal van ruim 2300 hoogtemeters. Ook zijn er nog verscheidene hellingen ‘zonder naam’ bij. De hellingen zijn zeer gevarieerd van steil (tot 20%) tot minder steil en kort tot lang (5km). Maar niet alleen de hellingen maken deze rit tot een uitdaging, ook de stukken ertussen zijn alles behalve vlak. Bekende hellingen zijn Cote de Trasenster N voordat U aan de 2de bevoorrading in Banneux (63 km) komt. Na deze bevoorrading hebben we enkele kuitenbijters op het programma staan.  Vlak voor de 3de bevoorrading kunt u nog een extra lus kiezen van ca. 19 km met de Côte du Rosier en de Côte de la Gleize. Dan volgt na de 3de bevoorrading de befaamde côte de la Redoute als klap op de vuurpijl. Daarna pikt u in op het parcours van de 135 km. Vier hellingen wachten dan nog tot de bevoorrading in Queue-du-Bois (146 km/165 km). Vanaf hier gaat de tocht nog over drie hellingen terug naar Rekem met als afsluiter de altijd lastige Muizenberg, zeker na 170/190 km.

 

Onze organisatie is gekend omwille van zijn mooi, exclusief en uitdagend parcours.
Dit zijn de kernkenmerken van onze organisatie.

• Voldoende parkeergelegenheid
• Ruime, gezellige zaal
• Goede wegwijzers om je naar de vertrekplaats te leiden (VWB-pijlen)
• omkleed- en douchemogelijkheden in voorbehouden doucheruimtes voor dames en heren.
• een bewaakte fietsenparking
• Vlotte inschrijvingen aan de inschrijvingstafels.
• Je ontvangt bij inschrijving alle informatie over de omlopen, veiligheid en voorschriften
• De bevoorradingen zijn zeer uitgebreid (zie verder)
• In elke bevoorradingspost is een (gediplomeerde) dokter of verpleger aanwezig met EHBO-voorzieningen.
• GRATIS consumptie voor alle deelnemende dames.
• De omlopen worden met veel zorg uitgepijld. Er wordt weer gebruikt gemaakt van onze duidelijke ROZE pijlen op witte achtergrond.
• Op de dag van de organisatie zijn alle risicopunten aangeduid met gevaarborden.
• Op het parcours is tevens alle info over de hellingen aangebracht.
• ZOVEEL SERVICE en AANBOD (ruimere bevoorradingen dan de grotere/duurdere organisaties!!!) VOOR ZO WEINIG GELD (slechts 4 of 6 euro inschrijving) !

 

Startplaats / Inschrijvingen

Start en aankomst zijn voorzien aan de Kantine AA Rekem, Heidestraat 43 te  3621 Rekem-Lanaken. De route naar de startplaats zal aangegeven worden met de bekende gele VWB- borden.

Inschrijven kan enkel in de zaal. Voorinschrijvingen worden niet gedaan.  Gescheiden inschrijving voor vergunning- en niet-vergunninghouders. Vergunninghouders zijn leden van de  VWB, WBV en ook NTFU-leden.

Volgende inschrijvingsbedragen zijn voorzien (tarieven VWB semiklassiekers):

voor alle afstanden:  € 4 (Niet vergunninghouders: € 6)

hellingen RFR 2018 (o.v)
NAAM LENGTE MAX.% GEM.% 65 KM 80 KM 95 KM 135 KM 185 KM 205 KM
Côte du Hallembaye nord 1,2 8 6,2 X X X X X X
Côte de Richelle 1,3 8 5,6 X X X X X
Côte du Vieux Dalhem 0,4 12 7,6 X X X
Côte de Melen 0,7 8 5,7 X X X
Rue Pont Al Planche 1,3 12 6 X X X
Côte de Trasenster Nord 4 9 5 X X X
Côte du Desnié 2 9 6 X X
Côte du Rosier Sud 6 10 3,8 X
Côte de la Gleize 2 7 4,8 X
Côte de Chession Sud 1,3 19 7 X X
Côte de la Redoute 1,6 20 9,8 X X
Côte du Cornémont 2,6 7 3,8 X X
Côte des Forges 2,5 13 4,8 X X X
Côte de la Casmatrie 3 11 5,4 X X X
Côte de Bellaire 2,8 12 5,7 X X X
Côte du Mont St.Pierre 1,2 6 4,1 X X X X X X
Muizenberg 0,9 9 5,5 X X X X X X