50e REKEM-FRANCORCHAMPS-REKEM

De JUBILERENDE HEROICA

 

         

De oudste semi-klassieker:

 

50e REKEM-FRANCORCHAMPS-REKEM

   
Op zaterdag 15 juni 2019  organiseert KWTC de Toekomst Rekem vzw haar 50-ste REKEM-FRANCORCHAMPS-REKEM.

Deze editie vindt plaats vanuit de Kantine van AA Rekem in Rekem-Lanaken.  Onze rit is de langst bestaande rit van grote afstand in Limburg.

 

NIEUW:  Er worden in totaal 5 afstanden aangeboden:

 • 68 km: Rekem – Haccourt - Rekem (inschrijven tussen 7 u en 11 u)
 • 108 km: Rekem – Queue-du-Bois - Rekem (inschrijven tussen 7 u en 11 u)
 • 142 km : Rekem – Banneux - Rekem (inschrijven tussen 7 u en 10 u)
 • 187 km : Rekem - Francorchamps - Rekem (inschrijven tussen 7 u en 9 u)
 • 208 km : Rekem-Francorchamps-Rekem (inschrijven tussen 7 u en 9 u)

Onze organisatie is gekend omwille van zijn mooi, exclusief en uitdagend parcours: dat hebben we met onze keuze zeker willen behouden. (meer info in de rubrieken parcours)

De GPX'en zullen 2 dagen voor het evenement ter beschikking gesteld worden via deze pagina.  Zie beneden voor de link.

 

Dit zijn de kernkenmerken van onze organisatie:

 • Voldoende parkeergelegenheid
 • Ruime, gezellige zaal
 • Goede wegwijzers om je naar de vertrekplaats te leiden (VWB-pijlen).  Let op: wegenwerken in de buurt van de startplaats!
 • Omkleed- en douchemogelijkheden in voorbehouden doucheruimtes voor dames en heren (zowel bij AA Rekem als in de sporthal)
 • Een bewaakte fietsenparking
 • Vlotte inschrijvingen aan de inschrijvingstafels.
 • Je ontvangt bij inschrijving alle informatie over de omlopen, veiligheid en voorschriften
 • Je krijgt een polsbandje (bewijs van toelating en inschrijving)
 • De bevoorradingen zijn zeer uitgebreid (zie verder)
 • In elke bevoorradingspost is een (gediplomeerde) dokter of verpleger aanwezig met EHBO-voorzieningen
 • GRATIS consumptie voor alle deelnemende dames (LADY CLASSIC*).
 • De omlopen worden met veel zorg uitgepijld.  Er wordt weer gebruikt gemaakt van onze duidelijke ROZE pijlen op witte achtergrond.
 • Op de dag van de organisatie zijn alle risicopunten aangeduid met gevaarborden.
 • Op het parcours is tevens alle info over de hellingen aangebracht.
 • Op enkele gevaarlijke plaatsen zijn SEINGEVERS geplaatst.
 • ZOVEEL SERVICE en AANBOD (ruimere bevoorradingen dan de grotere/duurdere organisaties!!!)  VOOR ZO WEINIG GELD (slechts 5 of 7 euro inschrijving)!

 

 

JUBILEUMEXTRAATJES

 • De eerste editie was een 200 km-brevet naar Francorchamps. We gaan terug naar de roots.
 • Gratis eetconsumptie bij aankomst, voor alle deelnemers
 • Gratis deelname aan een tombola met 50 fiets gerelateerde prijzen
 • Fotografe Connie Sinteur is op het parcours aanwezig.
 • *LADY CLASSIC: gezamenlijk vertrek voor de dames die willen om 9h voor de 68 km. Iedere dame die daar op dat moment aan deelneemt, ontvangt bij de start een extra energiegelletje Win2

 

Startplaats / Inschrijvingen

Start en aankomst zijn voorzien aan de Kantine AA Rekem, Heidestraat 43 te  3621 Rekem-Lanaken.  De route naar de startplaats zal aangegeven worden met de bekende gele VWB- borden.

Er is een omleiding voorzien door de wegenwerken, vanaf de N78 via de Daalbroekstraat en de Heidestraat, ook aangegeven door de gele VWB-borden!

Inschrijven kan enkel in de zaal.  Voorinschrijvingen worden niet gedaan.
Gescheiden inschrijving voor vergunning- en niet-vergunninghouders.  Vergunninghouders zijn leden van de VWB, WBV en ook NTFU-leden.

Volgende inschrijvingsbedragen zijn voorzien (tarieven VWB semiklassiekers):

 • voor alle afstanden:  € 5 (Niet vergunninghouders: € 7)
 

 

   Bevoorradingen:   

 • 68 km: Bevoorrading te Haccourt (35 km): 1 bevoorrading met energiedrank Win2 /water, wafels, peperkoek, cake, Muesli repen, droge koeken, sinaasappels, bananen
 • 108 km: Bevoorrading te Haccourt (35 km) en Queue-du-Bois (64 km): 2 bevoorradingen met energiedrank Win2/water, wafels, peperkoek, cake, Muesli repen, droge koeken, sinaasappels, bananen
 • 142 km: Bevoorradingen te Haccourt  (35 km), Banneux (64 km) en Queue-du-Bois (98 km): 3 bevoorradingen met energiedrank Win2 / water, wafels, peperkoek, cake, Muesli repen, droge koeken, sinaasappels, bananen, zouten crackers
 • 187 km en 208 km: Bevoorradingen te Haccourt (35 km), Banneux (65 km), 2de keer Banneux (110/130 km) en Queue-du-Bois (143/163 km):
  4 bevoorradingen met energiedrank Win2/water, wafels, peperkoek, cake, Muesli repen, droge koeken, sinaasappels, bananen, zouten crackers

Aan elke bevoorradingspost heb je de mogelijkheid je drinkbus te vullen met drinkwater.

 

 

Routes:

 

68 km Rekem – Haccourt – Rekem, 530 hm

Het traject van de 68 km loopt in het aanvangsuur langs rustige verkavelingswegen. Het vernieuwd parcours loopt via dorpen als Zichen-Zussen-Bolder en Wonck met de Houtain-St-Siméon in Bassenge. Elke wielertoerist moet dit glooiende landschap op eigen tempo aankunnen.  Voor de geoefende wielertoerist mag de afstand en de moeilijkheidsgraad al helemaal geen probleem vormen. Het totaal te overwinnen hoogteverschil bedraagt ca.530 meter. Er zijn twee nog hellingen op het einde (zie verder).

De bevoorradingsplaats ligt op het einde van een helling van ca. 400m, maar ligt zeer idyllisch!

https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/6214525/racefietsroute/rfr-heroica-classic-2019-68km-final

108km Rekem – Queue-du-Bois – Rekem, 970 hm

Het traject van de 108 km kan je redelijk heuvelachtig noemen. Met zijn ca.970 hoogtemeters zijn deze zijn mooi verdeeld over het parcours en over niet al te steile hellingen. De getrainde wielertoerist moet hier geen moeite mee hebben. Het parcours van de 68 km wordt gevolgd door een stuk pittige stukjes met een langere helling (Côte de Hermalle) en een steile, maar korte helling (Vieux Dalhem), gevolgd door een glooiend landschap. Soms pittig, maar het zwaarste hebt u gehad aan de tweede bevoorrading (na 63 km). Van daaruit gaat het naar het Noorden met veel afdalingen en met nog 2 (officiële) hellingen.

Bij terugkomst wacht u de gezelligheid aan de aankomstplaats (met gratis souvlaki en tombola).

https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/6218869/racefietsroute/rfr-heroica-classic-2019-108km-final

 

142 km Rekem – Banneux – Rekem, 1500 hm

De 142 km is wat betreft het aantal deelnemers onze populairste afstand.

We zijn weer terug bij onze traditionele en meest populaire route naar Banneux. Behalve enkele hellingen, zoals hierboven beschreven, zit er de hellende weg in Evegnée in, niet zo zwaar, maar in een idyllisch mooi gebied. Er zit een pittige helling in tegenover het provinciaal centrum Wégimont, een echte ontdekking: een smalle weg, soms steil, maar met prachtige vergezichten in zeer rustig gebied (Rue Pont al Plantche). Van oudsher nemen we weer de traditionele cöte du Trasenster Nord naar Banneux.

Vanaf hier gaat het over enkele krachtige hellingen zoals de Rue De Beaufays, de enige mooie route over de Côte de la Casmatrie (niet voor niets behorend tot één van de 10 mooiste hellingen van België) en de moeilijke côte du Bellaire: aan de top wacht u een verdiende bevoorrading (Queue-du-Bois). Vanaf daar is het vooral bergaf, met nog twee (officiële) hellingen.

In deze mooie en uitdagende rit zitten in totaal 9 (officiële) hellingen met een toch een totaal van 1500 hoogtemeters.

https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/6289951/racefietsroute/rfr-heroica-classic-2019-146km-final

 

187/208 km Rekem – Francorchamps – Rekem: 2170 htm en resp. 2520 htm.

Dit is de parel van onze semi-klassieker. Dit jaar hebben we gekozen voor unieke stukken in prachtig landschap over kleine wegen (soms met wat minder goed wegdek, wat je natuurlijk in Wallonië vaker aantreft),

Beide afstanden (187 en 208 km) zijn zeer zwaar en bedoeld voor de goed getrainde wielertoerist. Niet alleen vanwege de afstand maar ook vanwege het geaccidenteerd parcours. In totaal moeten liefst (minimaal) 15 hellingen (met naam) worden overwonnen met een totaal van 2196/2637 hoogtemeters. Ook zijn er nog verscheidene hellingen ‘zonder naam’ bij. De hellingen zijn zeer gevarieerd van steil (tot 18%) tot minder steil en kort tot lang (4,3km). Maar niet alleen de hellingen maken deze rit tot een uitdaging, ook de stukken ertussen zijn alles behalve vlak.

De route naar Banneux zit er volledig in, met een variatie in parcours om de drukte te vermijden: voor de rest is het een prachtige lus met mooie vergezichten, prachtige wegen en zacht glooiend parcours,  afgewisseld met nijdige hellingen Als u kunt moet u ook de lus van 20 km erbij nemen, veel in de bossen rond de Rosier en Spa-Francorchamps: zwaar natuurlijk, maar zo mooi: het mooiste wat de Ardennen te bieden hebben. Ook terug richting Banneux hebben we enkele vrij unieke stukken weg erin gevoegd, altijd op en af, Wij hebben er zelf enkele weken geleden van genoten tussen het afzien!!! DIT IS EEN UNIEKE STREEK OM TE FIETSEN.

Vanaf de 2de keer bevoorrading in Banneux wordt dezelfde route als de 142 km genomen.

https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/6289994/racefietsroute/rfr-heroica-classic-2019-190km-final

https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/6289984/racefietsroute/rfr-heroica-classic-2019-204km-final

 

 

 

   Contact:   

Wens je nog meer inlichtingen dan neem je contact op met Guy Borghoms,  borghomsguy@gmail.com

Indien je onze nieuwsbrief niet wilt ontvangen laat ons dit dan weten.  We zullen je dan schrappen van onze mailinglijst.  Indien je onterecht in onze mailinglijst terecht gekomen bent dan willen wij ons daarvoor verontschuldigen.
Je zal dan van ons geen verdere e-mail correspondentie meer ontvangen.

 

Hoofdsponsors en evenementensponsors:

 

        

 

 

Ondersteunende partijen: